torsdag 6 februari 2014

Min bästa frukost och fantastiska tårtor!




Min bästa frukost just nu består utav egen müsli till yoghurten och eget, enkelt och nyttigare bröd.

Müsli

Alla slags nötter, frön, kärnor och mandlar du har hemma. Kanske har du mandel hemma sedan julen? När de ligger förpackade har de lång hållbarhet. När de är rostade förkortas den avsevärt. Så gör en burk i taget eller förvara den i kylskåpet. Den här gången använde jag linfrön, pumpakärnor, solrosfrön, hasselnötter, valnötter och mandel. Jag blandar även i havregryn och en påse torkade tranbär. Med 220 grader i ugnen blir allt rostat och väldigt gott på ungefär en kvart! Jag undviker socker men häller ibland över lite vaniljpulver.

Bröd

Mina svärföräldrars goda bröd är enkelt att baka!

Värm 0,5 l vatten till fingervärme. Häll det i en bunke där du smulat i 1 pkt jäst. Tillsätt 0,5 msk brödkrydda, 0,5 msk salt, 0,5 dl sirap, 1 dl olja och rör det jämnt med en trägaffel. Tillsätt därefter mjölet och starta med den grövsta sorten. Degen blir kladdig och behöver inte arbetas ihop så att den släpper kanterna. Jag använder dinkelmjöl och rågsikt till huvuddel och avslutar med ca en dl vetemjöl. Men du kan experimentera dig fram. Ca 1,1 l mjöl blir det totalt plus lite att baka ut det i, efter att degen jäst 30 minuter under en handduk. Det är omöjligt att säga exakt volym på mjölet för det skiljer så mycket på vätskan det drar åt sig. Dela i fyra delar och tryck ut till jämna kakor, typ scones, på en pappersklädd plåt. Nagga och låt dem därefter jäsa ytterligare 30 minuter. Baka dem i 225 grader under 10 minuter. Höj värmen till 250 grader om din ugn är seg och passa dem redan efter 8 minuter så att de inte blir brända. Låt brödkakorna svalna på galler med handduk över. Brödet håller sig riktigt gott i flera dagar och blir som nytt efter lite uppvärmning!

Är du sugen på något helt annat så kommer ett tips här:




Titta vilken tårtor! Själv kan jag knappt rulla runda chokladbollar! Jag är så imponerad! Min vän Anna (som inte är konditor) hittar du på annasbakmatochbarnblogg. Där kan du se fler fina bakverk blandat med familjeliv. Jag har lånat bilder rakt upp och ner från henne!

5 kommentarer:

  1. Å sicken smarrig frukost!
    O tårtorna, ja dem skulle jag inte heller ha tålamod att fixa till ;-)
    Ha de fint!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Vad duktig du är som bakar bröd och gör egen müsli! Ser gott ut!
    Vilka mästerliga tårtor.. oj så duktig hon är!

    Önskar dig en trevlig helg!
    Kram Marie

    SvaraRadera
  3. Egen musli så gott....och herregud vilka tårtor!!.....ha en jättefin dag nu...här har vi såå tråkigt väder ...snön töar och ingen sol syns....
    Kram bia

    SvaraRadera
  4. Å vad gott med hembakat bröd och egen musli till frulle .Vad duktig du är .Oj vilka fina tårtor .Ha en skön torsdag -Kram Rita

    SvaraRadera
  5. Hi hi, vad roligt att se mina tårtor någonannanstans än på min sida :) tack för länken och fina ord!!
    Hoppas du haft en härlig födelsedag med dina fina!
    Kram kram

    SvaraRadera