torsdag 2 maj 2019

Fin trädgård i torkaUnder förra sommarens torka fick många sig en ordentlig tankeställare på väder, klimat och den egna trädgården. När nu våren på många håll börjat torrt får jag massor av frågor av oroliga tomtägare- inte minst mina lite nyare kunder som är mitt i anläggandet av sin trädgård. Jag har några tips och delar gärna med mig av dem.

1 Täck jorden! Plantera perennerna tätt i den frodiga rabatten eller täck bar mark med täckbark eller barkmull om du har solitärer. Tegel, tegelkross, sten och gräs är andra material att täcka jorden med och du hittar säkert ett material som passar din trädgård.

2 Samla vatten! Det gäller att ta vara på det regn som faller i allt från uppsamlingssystem (har ni sett årets säsong av Trädgårdstider?) till hinkar under stuprören. Tänk bara på att sätta ett galler över stora tunnor och annat som kan bli farligt för nyfikna barn och djur. Förra sommaren tog jag vara på allt vatten i köket som annars hade hällts ut- kokvatten efter potatis, kaffe och överblivna slattar i dricksglasen.

3 Rensa ogräs! Ogräset kan få ligga kvar och täcka jorden om det är torrt men inte växa och konkurrera om vatten med det jag vill odla.

4 Välj rätt växt efter platsens förutsättningar! Det här är ju ett råd oavsett förhållandet men vi är lite slarviga och tror eller vill att allt ska klara gassande sol eller djup och torr skugga. Men det finns alltid växter och material som passar just din plats så läs på. Alla växter med ludna, silverfärgade eller gråa blad tål torka bra. Det gör också många kryddor och lavendel. Vilda växter som rölleka, kattfot, strandtrift, vresros, törel, sedum och strandkål som växer på stränder och torra backar klarar det heta sommarvädret bra.

5 Gräsmattan! Låt gräset bli lite längre när det är torrt men klipp när det är 1-2 cm högre än du vill ha det. Vissnar det ner så finns det ändå liv under markytan och det behövs inte så mycket regn för att det ska spira igen. Jag kan inte försvara vattning av gräsmattan (eftersom de ändå inte bidrar till mångfald eller skörd) och låter våran vissna ner och komma igen. I år får vi se om vi behöver så nytt gräs på de områden som inte kom igen under hösten.

6 När och hur ska jag vattna? Vattna tidig morgon eller sen kväll för att undvika avdunstning. Vattna rejält, tänk en hel vattenkanna till en buske eller 30 l per kvadratmeter för en rotblöta. Att vattna större mängd men mer sällan får rötterna att söka sig djupare. Sprid inte vatten över hela plantorna utan vattna jorden. Låt slangen ligga en stund på varje plats i rabatten eller investera i en dropp- eller svettslang. I vår häck ligger en slang med grov bark över och det har fungerat riktigt bra. Men vissa rabatter lät jag bara vara förra sommaren. Det kändes inte rätt att vattna blommor när mat och foder stod på spel. För er med nyanlagd trädgård så behöver ni vattna regelbundet hela första säsongen även om det är rätt växt på rätt plats. Men även här gäller rådet om mer volym och mer sällan just för att rötterna ska växa neråt.
7 Förra året var det skönast under träden eller parasollet. Det samma gäller växterna och då menar jag främst de som är nyplanterade. Att plantera i torka kan inte rekommenderas även om allt som står i kruka kan planteras hela säsongen. Torka och värme stressar växterna. Nyplanterat kan också behöva skugga av träd, skuggväv och parasoll men undvik allt som ger extra värme- som drivklockor.

8 Vill du snygga till efter regnet? Ska det bli regn kan du klippa bort allt visset så får perennerna snart nya gröna blad igen. Och glöm inte att gula blad kan vara kvävebrist och inte torka. Gräsklipp och hönsgödsel tillför ny kväve men följ doseringen för bäst resultat.

Hur gör du?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar