onsdag 18 maj 2016

Guldläge för grönt!


Soffan Rejoin i design av Emma Olbers för Ire möbel är Svanenmärkt! Och även om man inte går så långt som att märka möblerna så har vi lyxen att bo granne med Sveriges bästa möbeltillverkning. Så ta gärna en runda till någon av fabrikerna nästa gång det är möbeldagar! Jag lovar dig en ny syn på kvalité och hållbarhet- det är bra för miljön och din livskvalitet. Bild: Ire möbel

2016

Våren är här med botaniska mönster, naturmaterial och grönskande färgskala. Jag vågar säga att grönt är årets färg! Trots vårens Formex (branschmässa för inredning) där allt var blått med rosa som kontrastfärg.  Trots min egen renovering till mörkblått sovrum. Det är helt enkelt så mycket som talar till det grönas fördel!

Och det handlar om mer än inredningstrender. För visst kan det vara kul att se årets färg, möbel eller lampa. Men den gröna vurmen är en reaktion på vår omvärld och våra liv. Intresset för ekologiska produkter, kvalité och hållbarhet ökar och den färg som i högst grad förknippas med det naturliga är såklart grönt. Grönt har egentligen aldrig varit särskilt trendigt och att det just nu är så användbart kan hänga ihop med mattheten mot vår överkonsumtion och köphets. För det som inte är trendigt är heller inte omodernt. Så grönt är inte bara en färg utan ett uttryck för något mer!

70- tal


Att 70- talet influerar mode och inredning starkt har säkert inte gått någon förbi. Det för med sig lite tyngre material in i inredningen och påverkar såklart även färgvalet. En grön sammetssoffa står högt på mångas önskelistor och bland årets glasnyheter finns massor med färgat glas i form av stora härliga vaser. Furu är tillbaka och innan du grimaserar ogillande, tänk en extra gång på miljövinsterna av att använda ett inhemskt träslag och hur vackert det kan vara som vaxat, oljat eller såpat.  
Mörkare väggar hörde också 70-talet till och efter allt ljust och vitt är det inte så konstigt att vi väljer mustiga, mönstrade tapeter och mörka färger som en naturlig motreaktion. En kompromiss är att måla eller tapetsera nedre delen av väggarna mörkare- ett perfekt sätt att hålla ihop inredningen-  och låta övre delen vara ljus, kanske till och med fortsatt vit. Att dela av väggen är väldigt trendigt men på intet sätt nytt- det är ju den funktionen pärlsponten alltid fyllt!  

Vasen Septum från kosta Boda i design av Mattias Stenberg är ett exempel på 70- talstrenden med sin färg, form och hantverk.  Septum betyder ”skiljande vägg” så förutom den vackra naturnära mossgröna färgen finns det ett samband med artikelns rubrik i funktionen- en skiljande vägg av grönt inom- eller utomhus. Foto: Kosta Boda

1700- talets nätthet


1700- talet influerar nästan lika starkt som 70- talet och här hittar vi mycket grått och nätta möbler. Eftersom vi möblerar om hela vardagsrummet efter hand som tv:n tappar tittare till fördel för andra skärmar (och faktiskt) umgänge, så passar de lätta, nätta 1700- tals inspirerade möbler, likväl som moderna dito perfekt in i en flexibel miljö!

Ute och inne


Ytterligare ett argument för grönt är alla fina botaniska mönster med både den inhemska floran och exotiska växter som passar fint ihop med alla stilar- klassisk med Josef Franks mönster, modern art deco med guld och exotiska palmblad och bohemiskt, lantligt eller naturnära med tryck från floran! Vi hittar botaniska tryck på allt från tapeter till skolplanscher och textilier.
Trädgården influeras av inomhusmiljön och tvärt om. Altaner och uterum gör att gränsen mellan de båda suddas ut. Men gemensamt är känslan av rumslighet som de flesta vill få till oavsett plats. Vi sätter och gärna med ryggen mot en vägg och minsta pergola skapar känslan av ett tak. Så innan du förförs helt av handelsträdgårdens blommande utbud- tänk golv, väggar och tak!


Fördelar med en grön inställning:


Gröna växter är ett ypperligt sätt att mjuka upp en grafiskt svart- vit inredning.  För att inte tala om effekten de gröna bladen gör på vår inomhusluft- renar och förbättrar!

Grönt lugnar ner inredningen men tillför också energi. Tänk bara på de botaniska tapeterna från Svenskt Tenn som tillsammans med olika naturmaterial och mycket trä skapar ett levande rum. Det finns en grön tapet för alla stilar!

Stenöken i trädgården är varken vackert eller lättskött! Och trenden att fylla hela trädgården med decimetergrov stenkross är daterad. Istället vill fler och flera höja värdet på sin trädgård genom att göra den användbar och trivsam! Vi vill använda trädgården till avkoppling, lek, umgänge, vara utomhus samt att öka husets attraktionskraft!*

Just nu ger det gröna en föraning om sommar! Och det är kanske den allra bästa grönskan ändå! Kicka igång känslan med stora krukor och mycket växtlighet både inne och ute! Och vill du bara investera i en växt- välj fikon!

Bild: Anna Stenberg
   

Gröna växter är perfekta att använda för att dela upp ett större utrymme i mer ombonade rum utan att förlora kontakten i rummet. Den gröna inredningen är lugn men energigivande. Här är det lätt att vinkla om mellan olika stilar genom att tillsätta guld, klassiska mönster eller mer naturmaterial! (Inredning från Rum & Kök, Modesto, Colorama, Mölltorps handelsträdgård, Afecto och 5 knop.) Bild: Anna Stenberg 

Jag arbetar som inredare och trädgårdsdesigner i egna företaget add: design. Men det blir också andra uppdrag inom design, homestyling och fotografering.  ”För mig är hållbarhet en röd tråd oavsett uppdrag. En hållbarhet i form, materialval och ekonomi som sedan samverkar med platsens förutsättningar och kundens önskemål!”
Bild: Tre Sekel


*Källa: Kairos Future/Husqvarna global Garden Report 2011
(Bild och text från februari 2016)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar