måndag 23 maj 2016

Stenåldershjärnan designar trädgårdenAtt hjärnan återhämtar sig i gröna miljöer är känt.  Men det finns mer i trädgården som får oss att må bra och slappna av. Det har med stenåldershjärnan att göra:

Vi blir lugna av grönska* och glada av det som vi tror ska ge mat- blommor, frukt, bär, nötter och så vidare.

Vi kan gärna bli förvånade men den känslan kan vara både positiv och negativ. Men vi gillar att bli fascinerade och intresserade av något. Kanske till och med hypnotiserade av något extra vackert som en ros eller magnolia. Förr stod vi mest och stirrade i det stadiet men idag symboliseras det av att mobilen kommer fram och instagramflödet fylls på.

De negativa känslorna som rädsla och otrygghet kan vi också jobba med i trädgården. Eftersom många vill använda trädgården till återhämtning** kan vi bygga in en känsla av trygghet genom att anlägga väggar i ryggen, tak, överblickbara ytor, säkra golv, skyl- så att man kan se men inte synas och ge oss gott om plats. Ett rovdjur skall helt enkelt inte kunna smyga sig på oss!

Rumsligheten*** är viktig här men för att även lura hjärnan att lägga vardagliga bekymmer åt sidan för en stund så behöver vi jobba med våra sinnen i trädgården. Och växterna är ovärderliga byggelement när det kommer till dofter, smaker, textur, perspektiv och färg. Även ljud om man tänker sig prassel i höga prydnadsgräs eller det surr som blommande fruktträd automatiskt för med sig i solen.

Ovanstående är sådant vi har gemensamt. Men kultur, erfarenheter och kunskaper påverkar oss genom livet så efter de faktorer som har med överlevad att göra skiljer det sig stor vad vi gillar och inte!

I vilken miljö trivs du bäst? Analysera dina känslor i olika miljöer.


*Kaplan & Kaplan
** Kairos Future, Global garden report 2011
*** Inom kort kommer mitt arbete om rumslighet att publiceras på Houzz.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar