måndag 3 november 2014

Husman!


Det är roligt att laga riktigt god husmanskost! Lätt också att få tag i ekologiska- ägg och vitkål. Vi har turen att ha nära till ett gårds slakteri, Lilla Spännefalla, som är fullt av delikatesser. Jag kan rekommendera kålpudding till nästa helg! Det här receptet räcker till 8 personer och går bra att frysa till matlådor!

  • 1 kålhuvud ca 1,2 kg 
  • 2 gula lökar
  • 4msk smör
  • 900 g nötfärs
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 3 tsk svartpeppar 
  • 1 dl ströbröd 

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skär lök och kålhuvudet i sockerbitar, skär bort den hårda stocken. Koka kålen i 5 dl lättsaltat vatten i fem minuter. Häll av i durkslag men spara 3 dl. Smält lite smör i en stor stekpanna eller stekgryta. Lägg i kålen och löken och bryn, Rör om så att kålen inte bränns. Salta och peppra lätt.
  3. Blanda ströbröd och avkoket. Tillsätt ägg, färs, salt och peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred över färsen och täck med resten av kålen. 
  4. Grädda i 1 timme. Servera med potatis och lingon eller lingonsylt. Jag vill ha gräddsås till!

3 kommentarer:

  1. danke für das leckere rezept!!! einen schönen abend wünscht angie aus deutschland

    SvaraRadera
  2. Det låter riktigt smarrigt! Tack för receptet!

    Ha en fin vecka!
    Kram Marie

    SvaraRadera
  3. åhhh vad gott!!!...och jag som gillar lingonsylt, det måste bli ett jädrans gott middags mål ;)))....kålpudding mums!
    Kram bia

    SvaraRadera