Vi har bakat pepparkakor ihop med vänner. Två vuxna, fyra barn och 200 kakor. Jag har alltid köpt färdig men egen pepparkaksdeg var riktigt lätt att göra! Och så god!
Ingredienser
3 1/2 dl
ljus sirap
2 1/4 dl socker
300 g smör
850 g vetemjöl
3 ägg
1-2 msk kanel
1-2 msk malda nejlikor
1-2 msk mald ingefära
5 g bikarbonat
6 dl florsocker
1 dl äggvita
1 msk citronsaft
2 1/4 dl socker
300 g smör
850 g vetemjöl
3 ägg
1-2 msk kanel
1-2 msk malda nejlikor
1-2 msk mald ingefära
5 g bikarbonat
6 dl florsocker
1 dl äggvita
1 msk citronsaft
Gör så här
1. Koka upp socker och sirap. Ta av från värmen och tillsätt smöret i bitar och låt smälta. Låt massan svalna.
2. Rör
ner ägg, kanel, nejlikor och ingefära, doftar underbart! Blanda mjöl och bikarbonat och
rör ner, lite i taget. Låt degen stå kallt, gärna till nästa dag.
3. Sätt
ugnen på 225°. Kavla ut degen så tunt som möjligt på bakplåtspapper. Ta
ut kakor med mått eller sporre. Dra över bakplåtspapperen till kalla
plåtar. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Låt kallna
helt.
Kristyr:
Vispa ihop2,5 dl florsocker, en äggvita och citronsaft till kristyren med
elvisp. Vispa länge och väl, då blir kristyren snövit och fast. Spritsa
kristyren på pepparkakorna. Det gör du enklast genom att använda
engångssprits. Jag rullade en strut av smörpapper för att den inte skulle bli för stor.
Mums!
Tack för receptet, det måste jag prova.
SvaraRaderaKram Inga-Lill
Blev det bra (=lättarbetad) deg med det här receptet? Har provat lite olika recept genom åren, en del bra en del mindre bra. Letar fortfarande efter det där "perfekta" receptet... :-) Ska prova ditt recept nu, för bakning på söndag.
SvaraRaderaKram Jessica